martedì 19 febbraio 2013

Italians do it better. Part 17.

It's needless to say that for the next posts will be similar to the previous one. My schedule for the next two months - alas - is quite busy between work and study, thus I've just time for posting few random thoughts and some receipes.
The bright side is that I haven't killed none so far, so you should definitely try the food I cook. At the moment cooking and wandering for Bologna are some of my, very few, past times. By the way, the Portici di San Luca really deserve their status: the steep steps which bring up to the cloister provide a unique eagle eye sight of the town.

Ingredients (for 4 persons)

  • 320g of trofiette (a type of pasta)
  • 300g of fresh anchovies
  • 70g of black olives
  • 1 shallot
  • 6 spoons of olive oil
  • 1 bunch of pearsley
  • salt and pepper
Bone the anchovies,remove the head, wash and cut them into small pieces.
Peel and chop the shallot; pit the black olives and cut them into slices.
Wash, dry and chop the parsley. 
Put the oil in a pan and let soften the shallot; add the chopped anchovies and let them brown for 2-3 minutes turning and season with a pinch of salt and freshly ground pepper. Add the olives and sprinkle with chopped parsley.
Boil a pot of water, add some salt and let trofiette cook. Dry the pasta "al dente", pour it into the pan with the sauce of anchovies and olives, add a few tablespoons of the pasta cooking water and let all them cook for 1 minute.
Transfer to a serving dish and serve immediately trofiette.
The result sholud be similar (hopefully better) of this one.

Buon appetito.  
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Inutile dire che i prossimi post saranno simili a quello precedente. La mia pianificazione per i prossimi due mesi - ahimé - è parecchio presa tra lavoro e studio, perciò ho tempo solo per scrivere di pensieri alla rinfusa e ricette.
Il lato positivo è che finora non ho ucciso nessuno, perciò dovreste provare il cibo che cucino. Al momento cucinare e gironzolare per Bologna sono alcuni dei miei, limitati, passatempi. C'è da dire che i Portici di San Luca meritano davvero la loro fama: gli irti gradini che portano in cima al monastero offrono una visione dall'alto della città impareggiabile.

Ingredienti (per 4 persone)

  • 320g di trofiette
  • 300g di alici fresche
  • 70g di olive nere liguri
  • 1 scalogno
  • 6 cucchiai d'olio d'oliva
  • 1 mazzetto di prezzemolo
  • sale e pepe
 
Diliscate le alici, privatele della testa, lavatele e tagliatele a pezzetti. 
Sbucciate e tritate lo scalogno; snocciolate le olive nere e tagliatele a rondelle.
Lavate, asciugate e tritate il prezzemolo.
Mettete in una padella l'olio e fatevi appassire lo scalogno tritato; aggiungete i pezzetti di alici, fateli rosolare per 2-3 minuti rigirandoli e insaporiteli con un pizzico di sale e una macinata di pepe. Unite le rondelle di olive e cospargete con il prezzemolo tritato.
Portate a ebollizione una pentola d'acqua, salatela e fatevi cuocere le trofiette. Scolatele al dente, versatele nella padella con il ragù di alici e olive, unite qualche cucchiaio di acqua di cottura della pasta e fatele insaporire per 1 minuto.
Trasferite su un piatto da portata e servite le trofiette immediatamente.

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